Australien: Flere vaccinerer efter ændring af antivaxxers rettigheder

Australien indførte for nyligt beskæring i offentlige ydelser, hvis man som forældre fravælger vacciner. Det har fået vaccinationstilslutningen op. 

Information bragte i weekenden en historie om et antivaccinekursus, hvor homøopater underviser i hvordan man skal takle fravalget af vacciner, og hvilke homøopatiske alternativer der er. Det fik gang i debatten på de sociale medier, hvor forældre beskylder antivaxxere (forældre der fravælger vacciner) for at øge risikoen for sygdom ved andre børn.

Det er i dag fuldt lovligt at fravælge vacciner for sine børn, idet børnevaccinationsprogrammet er et tilbud. På de sociale medier var der dog mange forslag til hvordan man skulle få vaccinationstilslutningen op, så der er tilstrækkeligt til flokimmunitet. Flokimmunitet betyder at vaccinationstilslutningen er så høj, så dem der vaccinerer også beskytter dem der ikke kan vaccineres, f.eks. nyfødte børn og kræftsyge.

Nogle af de forslag der blev stillet på de sociale medier var:

  • At hvis man som forældre fravælger vacciner, kan disse børn ikke gå i offentlige insitutioner. Baggrunden er at så udsætter disse børn jo de andre børn for en øget risiko. Derfor må forældrene her tage konsekvensen og få børnene passet i private institutioner.
  • At hvis man får offentlige ydelser, skal der beskæres i disse ydelser.
  • At man kan få frataget sine børn, hvis man ikke vaccinerer, med mindre der er en medicinsk grund til at lade være. Baggrunden er at nogle betragter det som et svigt af børnene, fordi forældrene udsætter børnene for en større risiko for blandt andet at dø af mæslinger.

I Australien har de allerede taget konsekvensen af lavere vaccinationstilslutning og indført tiltag, der begrænser antivaxxeres rettigheder. Fra 1. januar 2016 indførte Australien en lov der gør, at hvis børn skal passes i offentlige institutioner, skal de være vaccineret. Herudover vil forældrene blive beskåret i offentlige ydelser, op til 15000 $ hvert år. Dette har de indført efter en stigning i forekomsten af kighoste og mæslinger, efter faldende vaccinationstilslutning.

Efter Australien indførte dette er der på 7 måneder blevet vaccineret 5738 ekstra børn, så det ser ud som om det er en kæmpe succes. Herudover har 148000 børn fået den seneste booster vaccination, så deres vaccinationer også er opdateret. Vaccinationstilslutningen er gået fra 90% til 93% på bare 7 måneder.

Loven fra Australien hedder “No jab no pay” politikken og er meget simpel. Du må germe fravælge vaccinationer af religiøse eller filosofiske grunde. Men gør du det kan du blive beskåret i 15000 $ årligt i offentlige ydelser og dit barn må ikke komme i vuggestue, børnehave eller førskole.

Disse politiske tiltag ser altså ud til at virke. Spørgsmålet er så om vi skal indføre noget lignende i Danmark? Skriv gerne din holdning i kommentarerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *