Blister i munden

Her sætter vi fokus på en af de mest udbredte, uhelbredelige og ubehagelige folkesygdomme – Blister i munden. Blister i munden er smertefulde, hvide sår omringet af en rød krans der findes i mundhulen. De kaldes også for after, canker sores eller Aphthous stomatitis. Cirka 20% af befolkningen har denne tilstand.

Mange misforstår forkølelsessår og blister i munden. Blister i munden kan komme over hele mundhulen – oftest ikke ude på selve læberne. Det er her forskellen er mellem forkølelsessår og blister i munden.

De heler typisk i løbet af 1-2 uger. Størrelse, antal og lokation af disse sår varierer individuelt.

Blister i munden er en autoimmun sygdom, dvs. det er ens eget immunforsvar der skaber sårene ved angribe kroppens egne celler, som om det var fremmede mikroorganismer. Autoimmune sygdommes aktivitet afhænger ofte af forskellige faktorer, såsom kost og stress. Sygdommen ses mest hos unge mennesker og hos de fleste forsvinder den når man bliver ældre. Ofte kommer blister i munden uden grund, men det er især efter mekanisk belastning af slimhinden, f.eks. pga. man har spist nogle ting der generer slimhinden, tandbørsten går imod tandkødet eller man bider sig selv.

Blister i munden kan, i modsætning til forkølelsessår, ikke smitte. Det er kun personen der lider af sårene der får sårene. Det er en autoimmun sygdom hvor personen eget immunforsvar angriber mundhulens slimhinde.

Hvad kan man gøre?

Der er desværre ikke meget at gøre når man har blister i munden. Men der er nogle gode råd, som har vist sig at nedsætte antallet af blistere man får.

Har du selv nogle gode råd mod blister i munden er du velkommen til at dele dem med os i en kommentar. Du kan også læse mere om blister i munden her.

References   [ + ]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *