Borgerforslag: Send konfliktpengene tilbage til velfærden

Borgerforslag bruges nu også i overenskomstforhandlingerne til at lægge pres på modstanderne. Et nyt borgerforslag vil sende konfliktpenge tilbage til velfærden.

Arbejdstagerne har varslet konflikt i starten af april, og arbejdsgiverne har varslet lockout lige bagefter. På den måde kan de lægge pres på hinanden i forhandlingerne om en ny overenskomst. En overenskomst for de offentligt ansatte, hvor uenighederne er løn, en betalt spisepause og arbejdstidsregler for landets skolelærere.

Nu er et nyt redskab så også taget i brug for at lægge pres på modstanderne. En række fagforeninger har stillet et nyt borgerforslag, hvor de foreslår at de penge som kommuner, regioner og staten sparer under en lockout, føres ind i en velfærdspulje og kanaliseres direkte tilbage til velfærden på den måde. Formålet er at undgå at en de penge der spares anvendes til besparelser.

Bag forslaget står en lang række fagforeninger, bl.a. AC, Kommunikation & Sprog, Fysio, DSR, FOA, IDA, Politiforbundet, DM, ETF, BUPL og Skole & Forældre. I princippet giver forslaget ikke så meget mening, fordi pengene vil jo allerede være tilgængelig til velfærden også bagefter lockouten, fordi pengene allerede er bevilget. Men det er et eksempel på et nyt redskab, hvor fagforeningen kan sende et klart signal til arbejdsgiverne om, at der står mange bag dem.

Borgerforslaget har allerede fået over 27.000 stemmer, og hvis de får over 50.000 stemmer skal den ind og behandles i Folketinget. Ironisk nok bliver Folketinget så tvunget til at blande sig i overenskomstforhandlingerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *