Cannabis mod cancer – virker det?

I 2003 gjorde amerikaneren Rick Simpson et vigtigt fund. Han havde basalcellekarcinom der er en ondartet kræftform i huden som kunne ses på 3 pletter på hans hud – to i ansigtet og et i nakken. Operation hjalp ikke rigtig noget på hans sygdom, så han fandt på noget selv.

I et års tid ekstraherede han olie fra cannabis planten og drak det. Han tænkte det måske kunne hjælpe, især fordi der tidligere var set videnskabelige forsøg som viste at det kunne kurere kræft i mus. Måske dette også hjalp på mennesker.

Derfor begyndte han også at hælde olie på noget bandage som han så viklede oven på huden hvor han havde kræft. 4 dage senere tog han bandagen af og der var hudkræften væk. Ifølge Rick Simpson var det Cannabis der kurerede hans kræft.

Rick Simpson begyndte herefter at lave sin egen cannabis olie som han gav til personer der ligesom ham havde cancer. Ifølge Rick Simpson har dette helbredt over 5000 personer med cancer. Han begyndte også at skrive bøger og sælge olien igennem en webshop på nettet, hvor han markedsfører det som naturens egen kur mod kræft. Han kalder sin egen olie for Simpson olie.

Hvad er Simpson olie?

Simpson olie er altså olieekstrakt fra Cannabis planten. Den indeholder forskellige cannabinoider og nogle af disse cannabinoider er psykoaktive mens andre ikke er. Men flere af disse stoffer undersøges i disse år for eventuelle medicinske egenskaber. Mængderne af de forskellige cannabinoider kan variere alt efter hvilken hashplante man anvender. Simpson olie indeholder temmelig mange forskellige cannabinoider, da det er et fuldstændig ekstrakt fra planten.

Cannabinoider binder til cannabinoid receptorer der sidder på overfladen af celler og ved aktivering får det derfor den specifikke virkning. Det er især to typer receptorer der er vigtige og disse kaldes CB1 og CB2. CB1 er en receptor der mest findes på celler i nervesystemet og på nerver rundt om i kroppen, hvorimod CB2 især findes på immunforsvarets celler. Det er CB1 receptoren der er skyld i den psykoaktive effekt som hash har. Vi har faktisk selv naturlige cannabinoider i kroppen som kan aktivere disse receptorer – disse kaldes for endocannabinoider.

Udover disse to receptorer har man for nyligt fået fokus på en tredje receptor kaldet GPR55. Denne er lige nu i fokus, da man forsøger at finde ud af om den har betydning for udvikling af kræft.

Disse cannabinoid receptorer har en lang række funktioner i kroppen, såsom kontrol af hjernen og nerveaktivitet, hukommelse, smerte, stofskiftet, hjertefunktion, immunforsvaret og reproduktion.

Kan cannabis kurere kræft?

Man undersøger altså stadig heftigt i disse år om cannabinoiderne kan være interessant i forbindelse med cancerbehandling. Dette har man faktisk gjort siden 1970’erne, så det har Rick Simpson ikke ændret på. Der har faktisk været mere end 100 studier der undersøger effekten af cannabis mod cancer.

I laboratoriet har man blandt andet nået frem til følgende resultater for Cannabis:

 • At cannabis kan fremme apoptose – programmeret celledød. Dette er en proces som mange ondartede kræfttyper hæmmer. Det kan cannabis altså i laboratoriet fremme igen.
 • Stoppe celledeling. Igen fremmer kræft celledeling og her kan cannabis altså hæmme dette.
 • Stoppe angiogenese – dvs. dannelsen af nye blodkar til kræftknuder.
 • Forhindre kræftceller i at sprede sig til nabovæv.

Nogle forsøg har vist at cannabinoider er virksom mod kræft – i hvert fald i laboratoriet og på nogle dyr. Desværre har forsøgene også vist sig at give uheldige bivirkninger. F.eks. har nogle studier vist at cannabinoider godt nok kan stoppe kræft, men samtidig også gør skader på normale blodkar 1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12514108 .

Herudover er der lidt forskellige typer resultater for dets virkning mod cancer. Nogle viser at cannabinoider kan styrke immunforsvaret mod cancer, mens andre viser at det svækker immunforsvaret mod cancer. Herudover kan cancerceller udvikle resistens mod cannabinoider og så begynde at vokse igen – et billede vi også ser på almindelig kemoterapi.

Nogle forsøg tyder også på at dosis for cannabinoider er afgørende. Det ser ud som om lave doser af cannabinoider ingen virkning  har, mens høje doser har. Den korrekte dosis vil så afhænge meget af den enkelte patients mængde af cannabinoid receptorer, så hvis man skal bruge det, skal dette måske måles først.

Konklusionen indtil videre er at vi ikke har nogen sikker evidens for at sige at cannabis virker mod kræft. Det kræver flere undersøgelser før vi kan sige noget om dette. Yderligere er det vigtig at pointere at bare fordi man i laboratorieforsøg og med dyreforsøg ser en virkning er det ikke sikkert den kan overføres til mennesker. Mennesker er trods alt mere kompleks.

Der har faktisk kun været et forsøg indtil videre på mennesker 2) http://www.nature.com/bjc/journal/v95/n2/full/6603236a.html . Her gav man 9 patienter der havde ondartet hjernekræft cannabinoider. 8 af patienterne så man en effekt ved behandlingen, mens man ingen effekt så ved den sidste. Men samtlige 9 patienter døde inden for et år, hvilket også er forventet for patienter i dette stadie af kræft. Man kan herved i hvert fald konkludere at cannabis ikke har en virkning på alt kræft.

Det er også vigtig at illustrere at disse forsøg er med cannabinoider og ikke med cannabis i sig selv. Så selv om forsøg med cannabinoider giver positive resultater, er det ikke sikkert at cannabis i sig selv vil give dette.

Skal vi tro på Rick Simpson?

Spørgsmålet er så om vi skal tro på Rick Simpsons historie og tilsvarende historier der flyver rundt på internettet – specielt på Youtube.

En ting er sikkert. Historier som den med Rick Simpson er IKKE videnskabelig evidens. Uanset hvor mange der som vidner kan træde frem og komme med historier om at de har helbredt kræft med cannabis, så er dette ikke noget bevis. Dette kræfter et videnskabeligt kontrolleret forsøg.

Herudover skal det også nævnes, at disse personer – inkl. Rick Simpson – tjener rigtig mange penge på hans historie. De sælger jo hans specielle Rick Simpson olie, hans bøger, måske foredrag og selv merchandises. Det er en guldgruppe som kan være et motiv for enhver til at finde på sådan en historie.

Herudover er der mange spørgsmål som ikke bliver besvaret. Vi ved ikke nøjagtig hvilken type cancer han har haft, hvilket stadie det var i, hvilke væv det var spredt til, hvilken anden behandling han har fået etc.

Herudover så er det faktisk eksempler på cancer der forsvinder af sig selv, f.eks. ved at ens immunforsvar fjerner det. Endelig kan kræften jo også være fejldiagnosticeret. Pointen er at selvom det var rigtigt at han både behandlede sig selv med cannabis og at kræften samtidig forsvandt, så er der ikke nødvendigvis en årsagssammenhæng mellem disse. Der kan være en tredje faktor der spiller ind.

Jeg vil derfor opfordre til at man holder sig til videnskabelige resultater og hvad sundhedsmyndighederne og fagpersoner udtaler. De har trods alt forstand på det.

Der er vel intet at tabe ved at behandle sig selv med cannabis?

Hvis en patient vælger at droppe konventionel behandling mod kræft til fordel for egenbehandling med cannabis, kan konsekvensen være fatal. Dette kan betyde manglende helbredelse af kræft eller forlængelse af livet og dermed dyrebar tid sammen med dem vi holder af.

Herudover er cannabis jo et ulovligt stof – faktisk en certifikatvare af gruppe B, hvilket understreger at man skal tage det alvorligt.

Der er jo altså faktisk også bivirkninger ved cannabis, såsom at hjerterytmen øges hvilket kan være fatalt hvis man har en skjult hjertesygdom. Der er også meldt om eksempler på patienter med lungecancer som har taget cannabis, hvilket førte til at han gik i koma 3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22582474 .

Hvis nogensinde at der kommer evidens for at cannabinoider virker, så er det vigtig at det bliver fremstillet under kvalitetskontrolleret produktion og udskrevet på recept som andre lægemidler.

Medicinalindustrien ønsker ikke cannabis lovliggjort, fordi de ikke kan tage patent på det!

Et argument man ofte hører i forbindelse med konspirationsteorier om lægemiddelindustrien er at de ikke ønsker at cannabis nogensinde bliver lovliggjort og anvendt til at kurere kræft, fordi de ikke kan tage patent på det. Det påstås så at de derfor forsøger at gøre alt for at forpure eller forfalske evt. beviser der måtte opstå.

Dette er det største vås der findes. Man kan sagtens tage patent på cannabis, som f.eks. hvis man opfinder nye og mere effektive cannabinoider eller bedre måder at indtage dem på. Og lægemiddelindustrien er altså ikke dumme, de vil gerne investere i cannabis hvis der er penge i det – og det er der, hvis det nogensinde kommer evidens for at det virker.

Herudover så er problemet altså ikke manglende forskning inden for området. Der er rigeligt med forskning inden for cannabis og cancer. Både i private og offentlige institutioner.

Kan cannabis give kræft?

En ting vi faktisk ved, er at cannabis kan give kræft – hvis du ryger det. Ligesom når du ryger cigarretter, så er rygning af cannabis også kræftfremkaldende. Det indeholder nemlig en del carcinogener som er kræftfremkaldende og dem kan man ikke undgå at indtage.

Så hvis cannabis nogensinde bliver et lægemiddel, skal det ikke ryges, men tages som en tablet eller lign.

Konklusion

Så som det ser ud nu, så er der ikke evidens for at sige at cannabis olie som Rick Simpson har taget kan kurere kræft. Der er brug for flere studier for at kunne fastslå noget og hvis der findes noget, så vil det naturligvis blive til et lægemiddel.

References   [ + ]

1.  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12514108
2.  http://www.nature.com/bjc/journal/v95/n2/full/6603236a.html
3.  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22582474
One comment to “Cannabis mod cancer – virker det?”
 1. Jeg James Leigh jeg har været ramt af kræft i skjoldbruskkirtlen, som blev bekræftet at være stadie fire,
  lægen fortalte mig, der var lidt jeg kunne gøre, da jeg ikke reagerede på behandlingen, men min svoger kom til min redning
  ved at bestille denne hamp olie fra Dr Weissert som han sagde har hjulpet nogle patient kamp mod kræft
  af forskellige typer, så vi besluttede at give det en chance, så vidt jeg forbedre perfekt meget godt og i øjeblikket kan jeg gå rundt
  huset helt for mig selv. Jeg følte den nødvendige jeg lade andre, der lider af denne akutte sygdom, når du har en god Cannabis olie, det kan virkelig give en en sund ny chance for at leve.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *