Derfor bliver du forkølet om vinteren

Har du nogensinde undret dig over hvorfor du altid bliver forkølet eller får influenza om vinteren? Her får du svaret.

Alle render rundt og pudser næse i vinterperioderne, mens vi stort set går fri om sommeren. Både forkølelse og influenza skyldes virus, som egentlig har det bedst i varmen, så hvordan kan det være de oftest ses i vinterperioden? Lad os lige se nærmere på det.

Hvad er forkølelse og influenza?

Men lad os lige få slået fast hvad forkølelse og influenza egentlig. Selvom de to sygdomme minder om hinanden, er det ikke helt den samme sygdom.

Både forkølelse og influenza skyldes at du bliver smittet med en virus. For influenza er det influenzavirus, der har indtaget din krop, mens forkølelse skyldes mange forskellige slags forkølelsesvira. Forkølelse er noget der oftest går over af sig selv, mens influenza kan blive langt mere alvorligt. På verdensplan dør mellem 250.000 og 500.000 af influenza.

Det er Statens Serum Institut der overvåger influenza i Danmark. Det gør de dels ved en influenzaindeks der viser hvor mange der har fået verificeret influenza ved en blodprøve. Herudover findes der også Influmeter, hvor du selv kan rapportere ind om du har fået influenza. Ved at overvåge influenza kan vi se hvornår influenza indtager Danmark, og det viser at influenza typisk starter hvert år i oktober-november måned. Influenza forsvinder som regel inden maj måned, og peaker i de kolde vintermåneder.

Kigger vi på hele verden, er det typisk at influenza ses i de måneder med koldeste temperaturer og med laveste fugtighed. I tropiske områder forholder det sig dog anderledes, fordi her ses influenza typisk hele året rundt og specielt i de mest regnfyldte perioder med høj fugtighed. Det er lidt underligt at influenza både trives ved høj og lav fugtighed.

Kold luft påvirker vores immunforsvar

Der er mange teorier for hvorfor vi især rammes om vinteren i Danmark. En teori går på at kold luft påvirker vores immunforsvar, der bliver svækket og dermed mere modtagelig for at blive smittet med influenza.

Normalt vil næsen også producere slim der fanger vira, og transporterer dem ned i mavesækken hvor virussen neutraliseres af mavesyren. Men når der kommer kold luft ind i næsen, bliver transporten af slimen langsommere. Det fører til at virussen kan blive længere i næsen og dermed er det mere sandsynligt at virussen vil nå at inficere cellerne i næsen.

Det er altså især den kolde luft der svækker vores immunforsvar, så vi lettere får virus ind i kroppen, når vi opholder os indendørs.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *