Genmodificerede T-celler mod kræft

Genetisk modificerede T-celler skal bruges til at behandle patienter med malign B-cellesygdom og det har i et studie givet gode resultater. Det konkluderer forskerne.

Ved hjælp af en virus vil forskere overføre gener der koder for kimære antigenreceptorer, de såkaldte CAR’s til kræftpatienternes T-celler. Når generne kommer ind i T-cellerne, producerer cellerne selv antigenreceptorer der er målrettet de B-cellespecifikke CD19 proteiner. Dette håber forskerne kan føre til at mange patienter med den såkaldte B-cellesygdom overlever.

I det nye studie blev kimære antigenreceptorer netop introduceret i T-cellerne på en ny måde, som forskerne kalder for CRISPR-cas9-metoden. Det er en måde hvor forskerne kan ændre generne, hvor de laver et dobbeltbrud i DNA og indsætter den CAR-sekvens de skal bruge til behandlingen. Når den kommer ind i T-cellen, producerer cellen en ny type immunreceptorer og  det har vist sig at have en bedre effekt mod lymfoblastisk leukæmi hos mus end de T-celler man tidligere brugte.

Det nye ved studiet er ikke bare at forskerne får mulighed for at bekæmpe kræftformen, men også at de bliver bedre til at introducere nye gener i behandlingen af sygdomme. Gener der introduceres i vores menneskeceller ved hjælp af en virus. Det åbner op for behandlingen af mange svære sygdomme.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *