GMO kan løse nogle af verdens problemer

GMO associeres af og til med noget negativt, men faktisk kan GMO være med til at løse nogle af verdens problemer. 

Genmodificerede afgrøder, også kaldet GMO, bliver ofte udskældt i medierne og fremstillet som noget farligt, selvom der ikke findes dokumentation for dette. Arla lancerer GMO-frit mælk, og udnytter derfor også mediernes fokus til deres produkter.

Betegnelsen GMO anvendes om organismer hvor generne er blevet manipuleret, så de får bedre egenskaber. Det kan være at man manipulerer generne, så de forbruger mindre energi og dermed sparer på miljøet.

Syddansk Universitets (SDU) ph.d. studerende Patrick Andreassen udtaler til SDU’s blad Rust, at debatten er misforstået. Han udtaler:

Jeg tror, folk er bange for det, de ikke forstår

Han gennemførte i 2013 et projekt, hvor de tilføjede nogle bakterier til gummiplanter, der kunne gøre det muligt for gummiplanterne at vokse i et laboratorium. På den måde fik planten nye egenskaber, som den ikke kunne få naturligt, da den ellers ikke vokser andre steder end i tropiske områder.

GMO anvendelse på gummiplanten er et godt eksempel på hvorfor GMO faktisk kan være med til at løse nogle af verdens problemer. Den store efterspørgsel på gummi gør nemlig at man fælder træer i regnskoven for at gøre plads til flere gummitræer. Og det er et verdensproblem, som går ud over miljøet. Dette problem kan de nye GMO-gummiplanter løse.

Man kan også med GMO løse nogle af de klimaproblemer der findes rundt omkring i verden. For eksempel kan man tilføre nye egenskaber til planter der vokser i tørkeramte områder, så de bliver tørkeresistente. Dermed kan man få planterne til at vokse igen.

GMO anvendes i dag også til mange ting, og for eksempel ville bananer og majs slet ikke være spiselig hvis ikke det var for GMO. Bananer har nemlig traditionelt et stort indhold af kerner, og det gør dem nærmest uspiselige. Ved hjælp af GMO har man givet dem de spiselige egenskaber, som vi kender i dag.

Med GMO har det også været muligt at gøre nogle afgrøder resistente overfor anvendelsen af sprøjtemidler. En metaanalyse har vist, at anvendelsen af GMO-afgrøder ikke bare fører til en højere produktion i landbruget, men også et lavere forbrug af pesticider. I gennemsnittet sænkede GMO afgrøderne forbruget af pesticider med 37%, hævede udbyttet med 22% og indkomsten i landbruget med 68%.

Danmark ville formentlig godt kunne klare sig uden GMO, men i andre lande ville de være afhængig af GMO, for at kunne få fødevarer nok til at mætte deres befolkning.

Selvom GMO af nogle i medierne fremstilles som skadeligt, er dette ikke tilfældet. Man har nemlig hidtil ikke kunnet identificere nogle konkrete konsekvenser ved at anvende GMO. Så når nogen siger GMO er skadeligt, er det snarere udfra et forsigtighedsprincip, hvor de frygter for nogle potentielt ukendte konsekvenser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *