Hælblodprøve og hørescreening – det går de ud på

Når babyen er mellem 2 og 3 dage gammel, indkaldes det til en hælblodprøve og en hørescreening. Se her hvad den går ud på. 

Barnet er næsten lige født, og kun få dage efter fødslen skal det have taget en blodprøve. Alle forældre kender turen, hvor de med et kun 2 dage gammel barn, skal ud til sygehuset igen. Hvis man stadig ligger på sygehuset, skal man også her forbi og få taget blodprøven.

Udover blodprøven udfører sygehuset en hørescreening. De stikker en lille detektor ind i øret som sender nogle lydbølger ud og tester om hørenerven virker i begge sider. Begge undersøgelser foregår med en sygeplejerske.

Hørescreening

Hvis babyen sover når det kommer til undersøgelsen, vil sygeplejersken starte med hørescreeningen, fordi her skal babyen helst være helt stille. Med en lille enhed stikkes en lille detektor ind i hvert øre. Den udsender nogle lydbølger og måler så om barnet kan høre noget.

I faktisk en del tilfælde kan hørescreeningen ikke gennemføres. Dette betyder ikke at babyen er døv, men det betyder bare at testen ikke kunne gennemføres. Det kan enten skyldes at babyen skreg meget under undersøgelsen eller at øret stadigvæk er fyldt med fosterfedt og devicen derfor ikke kan detektere lydbølgerne. Det er meget normalt når babyen kun er 2 dage gammel.

Hvis hørescreeningen ikke kunne gennemføres, får man en tid til endnu et forsøg ugen  efter.

Hælblodprøven

Det er faktisk hælblodprøven der er skyld i at det absolut skal være mellem barnets 2. og 3. dags fødselsdag. Her er niveauerne af nogle stoffer i blodet nemlig helt præcist i et område, hvor man så kan detektere nogle af de mange sygdomme som man tjekker for i blodprøven.

Først varmes hælen op med en handske fyldt med varmt vand. Så laves et lille prik, så der kommer blod ud. Hvis der ikke kommer nok blod ud, trykkes på hælen. Det plejer ikke at være så populært hos babyen.

Så sendes blodprøven ind til Statens Serum Institut (SSI), der analyserer dem. De kontakter jer KUN hvis de finder en af de arvelige sygdomme der screenes for.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *