Historien om Thalidomid

Engang i begyndelsen af 60’erne føler en ung kvinde sig utilpas. Hun tager en tablet Thalidomid mod kvalme. Thalidomid var et vidundermiddel mod kvalme fordi det umiddelbart ikke gav nogen bivirkninger. Faktisk var de så uskadelige at børn og gravide også trygt kunne tage dem – troede man.

For i 1961 bliver man klar over at Thalidomid sandsynligvis også har skabt nogle alvorlige fosterskader. I hele verden bliver der født tusindvis af børn med misdannelser – specielt på arme og ben. Man mistænker Thalidomid, men medicinalfirmaet nægter sammenhængen mellem deres lægemiddel og de vanskabte børn.

 Penicillin revolutionerede lægemiddelindustrien

Den moderne medicinalbranche starter lige efter 2. verdenskrig hvor penicillin bliver opfundet. Det var et vidundermiddel hvor man lige pludselig med en injektion kunne helbrede dødelige sygdomme som lungebetændelse, barselsfeber og meningitis. Behovet for antibiotika efter krigen var stort, fordi man frygtede meget epidemier. Dette fører til en revolution i medicinalbranchen og i 50’erne er tilliden til medicinalbranchen stort set grænseløs.

Efter 2. verdenskrig kunne man ikke i industrien længere tjene penge på våben, så behovet for at finde nye indtjeningsmuligheder var til stede. I Tyskland var der et medicinalfirma kaldet Chemie Grünenthal Gmbh der havde forstået det. De var et kemisk firma der producerede en masse kemiske ting som f.eks. vaskemiddel, men nu oprettede de også et medicinalfirma.

Grünenthal opfinder lægemidlet Thalidomid der er det aktive stof som sælges i mange lægemidler under forskellige navne. Det er et beroligende præparat som firmaet hævder kan bruges til alt fra for tidlig sædafgang til mavebesvær, fra influenza til angst og ikke mindst et fremragende sovemiddel. De sovemidler de havde dengang havde store bivirkninger, så det lød lovende at Thalidomid nu kunne virke som sovemiddel blot uden bivirkninger.

Firmaet havde testet Thalidomid på forsøgsdyr uden at se nogen bivirkninger. Firmaet reklamerede også med at en person havde forsøgt at begå selvmord med lægemidlet, men det var ikke lykkedes, så de var sikre på at det var atoksisk.

Thalidomid bliver hurtigt godkendt i Tyskland og det bliver solgt uden recept, da der ingen bivirkninger er. I 1958 begynder Grünenthal at reklamere ud til resten af Europa også. De overdyngede læger og tidsskrifter med reklamer.

Nogle læger stiller spørgsmålstegn ved sikkerheden ved at give lægemidlet til gravide. Men Grünenthal holder fast i at lægemidlet er uskadeligt for fostre.

Bivirkninger dukker op

I 1958 er det det svenske medicinalfirma Astra (nu AstraZeneca) der markedsfører Thalidomid i Skandinavien. Men i Tyskland begyndte man at se irreversible bivirkninger, såsom nervebetændelse og balanceproblemer. Firmaet Grünenthal holdt dog fast i at det blot  var allergiske reaktioner som holdt op igen når man holdt op med at tage lægemidlet. De anser symptomernes sammenhæng med lægemidlet som utænkeligt fordi de aldrig tidligere har hørt om disse symptomer.

På dette tidspunkt er der 46 lande, heriblandt Danmark, der sælger præparatet. Derfor ville det være en katastrofe for Grünenthal hvis de mistede denne forretning. Dette førte til grænseoverskridende metoder, såsom at Grünenthal betalte læger for ikke at skrive i tidsskrifter om de symptomer de så. De hyrede også privatdetektiver til at undersøge noget smuds i lægernes privatliv for at kunne true dem. Nogle læger gik med til at vente med til at offentliggøre deres fund. Alt dette førte til at salget af Thalidomid steg voldsomt og det var virkelig en guldgruppe for Grünenthal.

På apotekerne fatter de også mistanke, da kunderne er begyndt at spørge ind til bivirkninger.For at modvirke stormen af kritik tilfører Grünenthal en tekst om en harmløs bivirkning i form af en harmløs allergisk reaktion på pakningen og tror dermed at kritikken er drevet over. Men de tager fejl.

For i 1961 bliver man klar over at stoffet formentlig også har skabt nogle alvorlige fosterskader. Fosterskader hvor børnene mangler arme og ben eller måske har luffer. Det var nogle meget sjældne misdannelser der lige pludselig begynder at storme frem. Der kommer tusindvis af tilfælde.

Thalidomid trækkes tilbage

En tysk læge finder en sammenhæng mellem disse misdannelser og Thalidomid, idet man finder ud af at de gravide har taget Thalidomid i de første måneder af graviditeten. Grünenthal hævder at de trækker lægemidlet tilbage med det samme de fandt ud af denne mistanke. Sandheden er dog at der skulle et massivt pres på virksomheden inden det blev trukket tilbage. Det trækkes også tilbage i Danmark, men det skete i tavshed for at undgå panik. Det er stort set det samme der sker i resten af verden – ingen melder ud at medicinen er farlig.

Dette førte til at mange fortsat spiste lægemidlet efter det var trukket tilbage, da der fandtes lagre rundt omkring. Derfor blev der stadig født børn med misdannelser, hvilket så får myndighederne til at gå i medierne. De anbefaler at kunderne destruerer lægemidlerne.

Men der findes mange lægemidler med thalidomid og det er vanskeligt for kunderne at gennemskue om et lægemiddel indeholder thalidomid fordi det aktive stof står ikke på pakningen.

Thalidomids skadelige virkning går op for befolkningen

I Danmark opdagede befolkningen først for alvor Thalidomid da Birthe Wilke fødte en søn der manglede det meste af armene. Sønnen bliver fotograferet voldsomt i medierne hvilket får befolkningen til at se et Thalidomid barn. Birthe Wilke var også en af de personer der havde Thalidomid stående i skabet efter det var trukket tilbage. Fødslen af sønnen får store konsekvenser for Birthe Wilke, da hun holder op som sangerinde.

I Danmark regner man med at der er født ca. 20 Thalidomid-skadede børn. I Sverige er der tale om 150, mens der i Tyskland er født hele 8000 børn.

Thalidomid-sagen revolutionerede kontrollen med lægemidler

Da det for alvor går op for læger at kemiske stoffer kan skade fostre, ændrer dette fuldstændig lægemiddel-branchen. Læger går nu ud og anbefaler gravide at holde sig fra lægemidler under graviditeten.

Familier med Thaidomid børn samler sig nu fra flere lande for at sagsøge Grünenthal og Astra. I Tyskland bliver Grünenthal politianmeldt. Politiet kom og beslaglagte Grünenthals arkiver. Her fandt man mange problemer. Blandt andet det her med at Grünenthal havde gennemført dyreforsøg, fordi det viste sig at de havde aldrig verificeret disse dyreforsøg.

Grünenthal holder fast i at misdannelserne skyldes rygter og ikke deres lægemiddel, på trods af at over 8000 børn er født med misdannelser. De vil ikke betale erstatning til ofrene. Firmaet bruger flere penge på over 100 advokater til at beskytte sig, end de nogensinde har brugt på erstatning. Problemet for anklagerne var at der ikke var nogen viden omkring hvad Thalidomid gjorde ved menneskekroppen. Dette udnytter Grünenthal, der hævder at Thalidomid faktisk redder fostre der egentlig ville være gået til grunde. Retsagen ender med et forlig.

Dette forlig går ud på at der bliver oprettet en fond hvor ofrene kan søge erstatning. Dette viser sig dog ikke at være nemt, da Grünenthal vil have dokumentation for at kvinderne har spist Thalidomid under graviditeten. For mange kvinder var denne dokumentation umulig. Kun 3 ud af de 20 børn i Danmark får erstatning. Birthe Wilke er en af dem, fordi hun altid skrev dagbog hvoraf det fremgik hvilke tabletter hun havde taget.

Thalidomid–affæren var virkelig en øjenåbner for lægemiddelindustrien, læger og myndighederne, så efterfølgende indføres der en omhyggelig kontrol af lægemidler – den kontrol vi har i dag. I 1965 indføres Bivirkningsnævnet i Danmark der samler viden om bivirkninger ved lægemidler.

Thalidomid var nazisternes værk

Senere kom det frem at hovedmændene bag Grünenthal tidligere har været ansat i koncentrationscentre til forsøg på mennesker. Grünenthal blev etableret i 1946. Deres forskningschef doktor Mückner har en fortid som overlæge på institut for thyfus og virusforskning der var underlagt den tyske hær under 2. verdenskrig. Under Nürnberg processen bliver instituttet senere anklaget for at have lavet eksperimenter på fanger i koncentrationslejre, hvoraf 9 døde af eksperimenterne.

Den anden ledende person i Grünenthal var doktor Otto Ambrus. Hans fortid bestod i at have en afgørende rolle i nazisternes kemiske våbenprogram. I øjeblikket peger vores viden på at Thalidomid faktisk blev opfundet af nazisterne under 2. verdenskrig og ikke af Grünenthal ved et tilfælde i 1953.

Nu kender vi Thalidomids virkning

Thalidomid var forbudt frem til 90’erne. Indtil da vidste man faktisk ikke hvordan det kemisk virkede. Men det ved vi nu. Nu ved vi at det har en hæmmende indvirkning på væksten af karene. For at en ekstremitet kan vokse ud skal den have næring.

Da Thalidomid hæmmer væksten af kar, hæmmer det også væksten af kræft. Derfor laver Grünenthal stadig Thalidomid, som sælges som lægemiddel mod kræft.

2 comments to “Historien om Thalidomid”
 1. Men hvem stod bag firmaet?
  det oplyser artiklen ikke?
  At ansætte læger der har stået bag rædselsvækkende forsøg på jøder må de have vidst eller hvad?
  grunenthal er et jødigsk navn, så sikke en sviner.
  Vi får snart at se, at antidepressiva er en sviner.
  Lyrica og andre midler mod depression og desuden også morfin er ligeledes en sviner, men den danske lægemiddelstyrelse lader hånt om patienterne. Skam Jer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *