Det er ikke din skyld dit barn har autisme

Autisme er en genetisk udviklingsforstyrrelse og du har som forældre ikke skylden for at dit barn har fået autisme. 

Ninka-Bernadette Mauritson påstår i en række artikler, at autisme kan kureres ved hjælp af kostomlægninger. Ved at fjerne gluten, mælk og tilsætningsstoffer i kosten, får barnet med autisme det meget bedre. Det har hun haft succes med ved sit eget barn, må vi forstå.

Ninka er kendt fra Kernesund familie, der for nogle år siden fik massiv kritik fra flere fagfolk og Sundhedsstyrelsen fordi hun anbefalede nogle kostråd, der kan være direkte skadelige. Hun anbefalede blandt andet at spædbørn skulle have hørfrøolie og modermælkserstatning baseret på gedemælk. I de seneste uger er hun nu fremme igen, og påstå at man kan kurere autisme med kostomlægninger.

Med andre ord påstår Ninka at forældre har et medansvar for at deres børn har autisme. De har jo givet barnet en kost, som ifølge Ninka holder autismen ved lige. Og ved at omlægge kosten ville børnene få det meget bedre.

Men forældre har ikke en skyld for at deres børn har fået autisme. Det er en genetisk sygdom som børnene fødes med og det kan ikke fjernes med en kostomlægning. Som alle andre børn kan også autisme børn have godt af at leve sundt, men det kurerer ikke deres autisme.

Det er også værd at huske på, at det for børn med autisme kan være svært at have det afslappede forhold til mad, som en så restriktiv diæt som den Ninka nævner ville kræve. Det ville være uetisk at sætte disse børn på en sådan diæt og risikere sundhedsmæssige mangler i deres kost, hvis børnene ikke får nok vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer.

Både forældrene og børnene har det svært nok i forvejen, og har derfor ikke brug for at nogen går ud og udnytter den desperation autismeforældre kan sidde med, når tingene ikke glider så let i forvejen. Specielt ikke når nogen som Ninka udnytter det for at tjene flere penge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *