Ingen evidens for at rødt kød giver kræft

Indtagelse af rødt kød forbindes ofte med tyktarmskræft. Men et nyt systematisk review viser at der ikke findes evidens for en sammenhæng mellem indtagelse af rødt kød og udvikling af kræft. 

Forskerne der har lavet det nye systematiske review, gennemgik ialt 40 studier, der undersøgte en sammenhæng mellem rødt kød og risikoen for tyktarmskræft.

Efter forskerne havde gennemgået alt den eksisterende litteratur fandt de ikke nogen klar sammenhæng mellem indtagelse af rødt kød. Til gengæld tyder noget på at jo mere forarbejdet maden er, desto mere kræftfremkaldende kan den være.

Dette har forskerne også en forklaring, fordi det er tidligere vist at jo mere man forarbejder mad, f.eks. koger eller opbevarer det gennem længere tid, så kan der ophobe sig mutagener og carcinogener i kødet. Det er stoffer der kan virke kræftfremkaldende eller føre til mutationer i DNA’et. Det er altså vist at forarbejdning af mad, fører til flere af disse stoffer, der så øger kræftrisikoen.

Mange kostråd siger at forbrugerne skal begrænse indtaget af forarbejdet og rødt kød. Men indtil videre er der altså ikke evidens for at rødt kød skulle øge risikoen for kræft.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *