Japansk læge vinder pris for at bekæmpe misinformation om HPV-vaccine

Japan er et af de lande i verden der kæmper mest mod antivaccinebevægelser, misinformation og myter omkring vacciner. En japansk læge får nu pris for at bekæmpe misinformation.

En japansk læge modtager nu en pris, fordi hun har bekæmpet misinformation i Japan omkring HPV-vaccinen. Hun har insisteret på videnskabelig evidens, på trods af trusler fra antivaccinegrupper.

Det er Riko Muranaka fra Kyoto University der har fået en pris, der hedder 2017 John Maddox prize.

Hun blev hyldet for hendes mod på trods af fornærmelser, trusler om retsager og forsøg på at underminere hendes professionelle status omkring HPV-vaccinen. Hun begyndte at skrive om HPV-vaccinen efter en japansk TV station og andre nationale medier fortalte om ubekræftede cases hvor piger påstod at det var vaccinen der havde givet dem smerter, gangproblemer, anfald og andre neurologiske udfald. Nogle forældre postede videoer på de sociale medier, hvor de påstod at deres symptomer skyldes HPV-vaccinen. På trods af at sundhedsministeriet ikke fandt nogen evidens for at symptomerne skyldes vaccinen, valgte den japanske regering af stoppe med at reklamere for deres anbefalinger om HPV-vaccinen i 2013.

Ukritisk mediedækning i Japan

Siden beretningerne i den japanske TV station, har der i Japan været en ukritisk mediedækning omkring vaccinen. Det har ført til at vaccinetislutningen i Japan er faldet fra 70 til 1 procent de seneste år.

Situationen blev ikke bedre, da meget få japanske læger opfandt en ny lidelse, som de kaldte for HPV vaccinationsrelateret neuroimmunopatisk syndrom eller bare HANS. Lidelsen blev opfundet udfra hvad nogle piger oplevede af symptomer. Siden har undersøgelser i Japan vist at symptomerne hos pigerne formentlig er psykosomatiske.

Det har siden været kritiseret meget, at de japanske medier har været så ukritiske. De har spredt misinformation og frygt, som der ikke var evidens for skulle have noget med vaccinen at gøre. Muranaka var selv overrasket over at folk troede så let på det. Screening og vaccinen kombineret kunne nemlig have forebygget en del dødsfald i Japan på grund af HPV-relaterede sygdomme.

Danmark og Irland har også oplevet store fald i vaccinationsdækningen efter påstande om bivirkninger i medierne. Men efter faktabaserede kampagner i begge lande, ser det nu ud til at vaccinationsdækningen stiger igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *