Er kanel giftig at spise?

EU forbyder bagerne at putte for meget kanel i kanelsneglene. Er vi ved at gå for langt med forbudene mod giftige stoffer eller er der noget om snakken. Dette vil jeg forsøge at afklare i denne artikel.

Kanel er et blandingsprodukt, hvoraf en af ingredienserne er Cassia bark. Denne ingrediens indeholder en del af det giftige stof i kanel, som hedder Coumarin og ser således ud:

coumarin

Coumarin har også været anvendt som aromastof i pibetobak og forskellige alkoholiske drikke.

Udover dens søde aroma, er det faktisk appetit-hæmmende, og der er derfor nogle slankekure der anbefaler at indtage mere kanel.

Kanel og giftighed

1 kg Cassia bark indeholder ifølge et tysk institut for risikovurdering ca. 2,1-4,4 g Coumarin. Når man pulveriserer Coumarin, som man gør når man laver kanel, vejer det ca. 0,56 g/mL så det betyder man skal have ca. 360 teskefulde Cassia pulver for at have 1 kg Cassia pulver. Alt i alt indeholder 1 tsk. Cassia kanel altså 1000*2,1/360 – 1000*4,4/360 mg, dvs.  5,8-12,2 mg coumarin. Dette er over den anbefalede daglige dosis af coumarin.

Men det tyske institut understreger dog at de kun vil advare mod høje indtag af mad indeholdende coumarin – og specielt den kaneltype der hedder Cinnamomum verum indeholder stort set intet coumarin.

Cuomarins metabolitter (forbrændingsprodukter) er giftig for leveren og nyren – den lethale dosis er LD50 på 275 mg/kg. Det betyder at hvis man tester stoffet på rotter, vil 50% være døde når de pr. kg. de vejer har indtaget mere end 275 mg. Det er en relativ lav dødelighed i forhold til lignende stoffer. Man har også set at Coumarins metabolitter kan føre til leverkræft hos rotter og lungekræft hos mus.

Er der forskel på kanel?

Nu skal man være opmærksom på at der findes forskellige typer af kanel. Uægte kanel kaldes Cinnamomum cassia, mens der også findes ægte kanel der kaldes Cinnamomum zeylanicum. Og ægte kanel indeholder meget små mængder af Coumarin. Derfor er det mere giftigt at indtage uægte kanel fremfor ægte kanel.

Hvorfor blander EU sig i hvor meget kanel vi skal bruge?

EU foretager løbende risikovurdering af en lang række giftstoffer og lovgiver herudfra. Dette gør de for at beskytte os forbrugere mod at få sygdomme på baggrund af giftige stoffer.

Netop reguleringen af giftstoffer er det som EU er skabt til. Den slags lovgivning ville ikke give så meget mening på national niveau, da man blot så importerer fra andre lande. Det skal reguleres på et stort niveau.

Konklusion

Der er meget forskelle på giftigheden af de forskellige kaneltyper, idet nogle indeholder mere coumarin end andre. Bagerne kan derfor med fordel finde en erstatning for deres kanel, hvis de anvender en med for stort et indhold af coumarin i. Herudover er det som udgangspunkt ikke giftig at indtage kanel i moderate mængder. Det bør dog frarådes at følge diæter der anbefaler at indtage meget kanel, da dette ikke længere er et moderat forbrug – specielt hvis man anvender en af de giftige kaneltyper.

Referencer

Billede: Cyclonebill

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *