Navlegranulom – hvad er det?

Her sætter vi fokus på en ganske uskyldig ting der ses af og til ved nyfødte babyer når de smider resten af navlesnoren. Man kan blive forskrækket første gang man ser det – at ens nyfødte babys navle buler ud, netop som navlestrengen er faldet af. Det kaldes for et navlegranulom – eller i nogle folkemunde for en “kødnavle”. På engelsk hedder det umbilical granuloma eller bellybutton.

Et navlegranulom er en overvækst af væv ved helingsprocessen af navlen efter resten af navlesnoren er faldet af. Der kommer ofte mukøs væske, dvs. klar eller gul vækske fra granulomet.

Det er forholdsvist sjældent, men det kan forekomme at netop som navlestrengen er faldet af, så vokser der en lille bule ud af navlen. Det kommer oftest når barnet er i alderen 1 uge til 6 uger.

Er det min skyld?

Nej, forældrene kan ikke gøre for at ens baby får et navlegranulom. Det er rent tilfældigt hos de babyer det forekommer og hvis man følger de almindelige råd om at holde navleområdet tørt og rent, er der ikke mere at gøre.

Er det farligt?

Nej, det er helt ufarligt. I meget sjældne tilfælde kan det udvikle sig til navlebrok. Det gør heller ikke ondt, da der ikke er nogen smerte nerver i dem.

Hvad kan man gøre?

Som regel ingenting – de fleste vokser fra det 2-4 uger efter det er kommet. Man kan holde området tørt og rent og evt. bruge chlorhexidin pudder der kan købes på apoteket til at holde det rent.

Hvis det ikke forsvinder rimelig hurtigt, er det muligt at lægen kan pensle med noget AgNO3 (sølvnitrat, lapissalve). Dette dræber navlegranulomet og den svinder så ind som en sort klump og falder af ligesom navlestrengen. Lægen skal passe meget på med ikke at ramme andet hud, da det så også vil degenereres. I gamle dage måtte sundhedsplejerskene faktisk pensle navlerne med lapissalve – men dette er ikke lovligt mere – nu er det kun læger der gør det.

I nogle lande fryser de også navlegranulomet væk med flydende nitrogen, brænder det væk eller binder det stramt med kirugisk tråd, så vævet dør. Dette er dog ikke almindelig praksis i Danmark.

Endelig anbefaler de også i nogle lande salt behandling, der udføres ved at man to gange om dagen drysser en knivspids salt på granulomet og dækker området med en vatrondel i 10-30 minutter, mens barnet sover. Herefter rengøres området med en vatronel dyppet i varmt  vand. Denne procedure har vist sig at være effektiv i nogle lande 1)http://www.ruh.nhs.uk/patients/patients_leaflets/paediatrics/Umbilical_Granuloma_patient_info.pdf .

Har du nogle spørgsmål til navlegranulomer er du velkommen til at stille dem i kommentarerne. Du kan også læse mere om navlegranulomer her.

References   [ + ]

1. http://www.ruh.nhs.uk/patients/patients_leaflets/paediatrics/Umbilical_Granuloma_patient_info.pdf

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *