Ny meningitisvaccine kan redde liv

Aarhus Universitetshospital har været med til at udvikle en ny vaccine mod dødelig meningitis. Den vaccine kan potentielt være med til at redde liv.

Hvis du i medierne har hørt historier om unge teenagere der dør af meningitis, er det sandsynligvis bakterien meningokokker der har været årsagen. Det er en bakterie der giver en meget dødelig og alvorlig form for meningitis, og somme tider også blodforgiftning.

De seneste år har Infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital været med til at udvikle en ny vaccine mod Meningokok type B. Det skriver Aarhus Universitetshospital i en pressemeddelelse.

Vaccinen har fået navnet MenB-FHbp, der dækker over en såkaldt faktor H bindende protein, der er det protein som vaccinen skal rettes imod.

Sådan gjorde forskerne

I udviklingen af vaccinen har deltaget 6900 forsøgsdeltagere mellem 10 og 25 år gammel, hvoraf de 451 deltagere kom fra Danmark. De resterende er kommet fra andre af verdens lande, herunder USA, Canada og England.

De knap 7000 deltagere deltog i to forskellige fase 3 forsøg, der har til formål at vurdere effekten og bivirkningerne ved vaccinen. I det ene forsøg fik halvdelen den nye vaccine og den anden halvdel fik hepatitis A vaccinen. I det andet forsøg fik halvdelen den nye vaccine og den anden halvdel fik saltvand. Resultatet var en effektiv beskyttelse mod meningokok type B. Af bivirkningerne fik de fleste milde smerter omkring indstiksstedet, hvilket er kendt for alle vacciner.

Forskerne mener at den farlige bakterie potentielt kan udryddes hvis den nye bakterie udbredes. Det er nemlig før set at vaccination af hele befolkningen har udryddet mikroorganismer der truer vores sundhed.

KildeLars Ostergaard, Timo Vesikari, Judith Absalon, et al. A Bivalent Meningococcal B Vaccine in Adolescents and Young Adults. The New England Journal of Medicine, Dec 14, 2017

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *