Perikon – Naturlægemiddel mod Depression

Vidste du at der findes et naturlægemiddel mod Depression? Og vidste du at virkningen er sammenlignelig med rigtig medicin?

Alle kan blive ramt af depression – en sindstilstand hvor man har sænket stemningsleje, manglende lyst og energi og er konstant træt. Det er en alvorlig sygdom, som i de svære tilfælde kan ende med en psykose eller selvmord. I svære tilfælde vil lægen ofte tilbyde medicin mod depression – det er det der hedder antidepressiver eller lykkepiller. Men faktisk findes der også et naturlægemiddel mod depression, der hedder Perikon. Og det virker rigtig godt.

Det kaldes både for Perikon, Prikbladet Perikon, Johannesurt og Hypericum Perforatum. På engelsk hedder den St. Johns Wort. Og det er et naturlægemiddel der er lavet udfra en plante.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at selvom Perikon virker, så har det ligesom medicin også bivirkninger. Og tager du anden medicin, er det vigtigt at tale med din læge om det, inden du tager Perikon. Det skyldes at Perikon faktisk interagerer med en del andre lægemidler.

Hyperikum vs. antidepressiver

Når man har et naturlægemiddel som Perikon, der virker mod depression, er det naturligvis interessant at sammenligne det med virkningen af rigtig medicin. Det er der flere studier der har gjort gennem tiden, og der er i dag enighed om at Perikon har en virkning, selvom langtidsvirkningen ikke er så kendt.

En Cochrane-analyse har blandt andet kigget på hvad virkningen var af Perikon i forhold til Placebo (dvs. ingenting) og i forhold til andre antidepressiver. Her kiggede man på 37 kontrollerede studier, og de viste at Perikon virkede bedre end Placebo. Yderligere viste analysen at Perikon var lige så effektiv som antidepressiver, og faktisk med færre bivirkninger. En svaghed ved studierne er dog, at der kan være meget forskellige produkter der indgår i studierne, men det oftest ekstrakter af Perikon på 300 mg der indgik i studierne, og her så man en effekt efter 1-2 uger.

En anden metaanalyse fra 2017 viste også at Perikon kunne have en virkning mod mild og moderat depression, og at effekten og sikkerheden er sammenlignelig med antidepressiver. En begrænsning på studierne er at de varede kun mellem 4 og 12 uger. En depression varer altid mindst et år, så det kan være svært at vide om Perikon virker på længere sigt.

En anden metaanalyse sammenlignede også effekten af Perikon mod depression i forhold til Placebo. Her viste Perikon også at være effektiv i forhold til Placebo mod mild og moderat depression.

Perikon kan selvfølgelig give bivirkninger som alt andet medicin. Ifølge Produktresumeet for Velzina, kan er de mest almindelige bivirkninger ved Perikon lysfølsomhedsreaktioner i form af hudkløe og rødmen af huden og allergiske hudreaktioner.

Hvad skal jeg købe?

Perikon findes i Danmark både, hvor det forhandles som et naturlægemiddel og som et kosttilskud. Hvis du vil bruge det til behandling af depression, er det bedst at købe det i form af naturlægemidler.

Naturlægemidler er godkendt af Lægemiddelstyrelsen som alle andre lægemidler, og der er derfor krav til hvordan producenten skal producere det og at kvaliteten er i orden. Da det er et naturlægemiddel, behøver du ikke gå på apoteket for at købe det, men kan i stedet for eksempel bestille det fra nettet.

Du kan pt. købe to forskellige naturlægemidler med Perikon i Danmark. De hedder Velzina og Modigen. Du skal være opmærksom på, at selvom de to produkter indeholder forskellige mængder af ekstrakt, så virker hver kapsel lige så godt. Velzina indeholder nemlig 143-333 mg ekstrakt, mens Modigen indeholder 240-294 mg ekstrakt for hver kapsel. Men begge mængder svarer til 900 mikrogram af det der hedder total-hypercin, der er det stof man bruger til at måle virkningen. Derfor vil en kapsel af Velzina give samme effekt som en kapsel af Modigen. Som udgangspunkt tager man 1-2 kapsler hver dag.

Du kan som sagt også købe Perikon, hvor det ikke er et naturlægemiddel, men derimod snarere et kosttilskud. Her findes der for eksempel Perikon fra Natur-drogeriet, der også findes i kapsler, men som er godkendt som et kosttilskud i stedet for et naturlægemiddel.

Perikon kan altså være et udemærket valg til at behandle mild eller moderat depression, når blot man er opmærksom på, at det kan interagere med anden medicin. Derfor er det vigtigt at fortælle din læge, hvis du tager Perikon. Har du selv prøvet Perikon, er du meget velkommen til at skrive dine erfaringer herunder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *