Stephen Hawkings lange liv med ALS

Den frygtelige nervesygdom ALS dræber ofte sine ofre i løbet af få år. Alligevel kunne geniet Stephen Hawking leve med sygdommen i mange år. Det understreger hvor lidt vi ved om sygdommen. 

Sidste uge døde en af verdens største genier Stephen Hawking. Han er kendt for at have sygdommen ALS, men på trods af det stadig performe på verdens forskerscene for eliteforskere. Normalt invaliderer ALS ellers dens ofre totalt, og mange dør af lidelsen kort efter. På trods af de barske vilkår nåede Stephen Hawking alligevel at blive hele 76 år gammel.

Inden for fysikken er han kendt for at fremstille teorier der lærer os om universets begyndelse og om sorte huller i universet. Som helt ung blev han også spået at blive et kæmpe talent. Et talent som kunne have været faldet til jorden, da han i tyverne fik den frygtelige nervesygdom amyotrophisk lateral sclerose, der også i daglig tale kaldes for ALS. Det er en sygdom hvor immunforsvaret angriber de myelinskeder der sidder omkring nerverne i kroppen, ligesom en isolering der dækker en ledning. Uden denne isolering kan signalerne i nerverne ikke nå frem hurtigt nok til musklerne, hvilket fører til at musklerne i hele kroppen lammes.

Stephen Hawking havde ALS i 55 år

Vi bruger muskler til mange ting i hverdagen. Så når de lammes går det ud over vores evne til at gå, spise, tale og selvfølgelig trække vejret. Patienter med ALS bliver derfor hyppigt afhængig af en kørestol, mad gennem sonde og respiratorer. Derfor lever en person med ALS desværre også kun i gennemsnit 2-3 år.

Men Stephen Hawkings levede i hele 55 år med sygdommen. Hvad gør ham så speciel? Det er et spørgsmål der er værd at undersøge, fordi den der finder svaret kan måske finde et gennembrud inden for ALS.

Lægerne og forskerne kan ikke vide svaret med sikkerhed. Men de ved at der findes forskellige grader og former for ALS. Nogle rammer måske kun de nedre motorneuroner, andre de øvre motorneuroner og nogle måske kun ansigtet eller tungens muskler. Da Stephen Hawkings fik ALS allerede som 21 år gammel har han muligvis den form der kaldes for juvenile-onset ALS. Det er en form der har en tendens til at udvikle sig langsommere og mindre aggresivt, og mange med netop denne form lever længere. Herudover rammer denne form ikke i så stor grad vejrtrækningsmusklerne eller musklerne der skal bruges til at spise med.

En forbløffende egenskab ved Stephen Hawking var at han forblev skarp i hjernen til det sidste. Han kom ofte med sjove indslag, som da han inviterede folk til en fest, men først sendte invitationen efter festen havde været afholdt. Ingen kom, og af det konkluderede han at en tidsmaskine så ikke måtte have været opfundet.

Selvom vi nu må undvære en af verdens største forskere og teoretikere, glemmer vi ikke de mange forunderlige citater Stephen Hawking kom med:

Try to make sense of what you see and wonder about what makes the universe exist. Be curious, and however difficult life may seem, there is always something you can do, and succeed at. It matters that you don’t just give up.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *