Tourette ramte 19 piger i samme by

Pludselig blev 19 raske piger ramt af symptomer der mindede om Tourette syndrom i byen Le Roy i New York. 

Pigerne vågnede pludselig op og følte at noget var helt galt. De blev ramt af ukontrollerede bevægelser. De var helt raske det ene øjeblik, og det næste øjeblik blev de ramt af symptomerne. Det var ticks og ukontrollerede ryk med hovedet og lemmerne. Det var som om de var ramt af elektriske stød i kroppen døgnet rundt.

Det uhyggelige var at det på kort tid smittede sig fra pige til pige. Tourette syndrom er ikke noget der normalt smitter, men måske var der her tale om en bakterie eller lignende der kunne smitte og give flere den skrækkelige sygdom.

Lori Brownell på kun 16 år var den ene af pigerne der blev ramt af sygdommen. Hun beskrev det som at blive ramt af elektriske stød i kroppen døgnet rundt. Hun var bare en almindelig pige der gik i high school og spillede soft ball. Pludselig begyndte hun at besvime på boldbanen.

En måned senere fik hun det første krampeanfald, der varede 9 timer i træk. Bagefter blev hun kørt på hospitalet, men lægerne kunne ikke finde noget galt med hende der kunne forklare symptomerne. De gav hende derfor noget beroligende og sendte hende hjem. Dagen efter kom der dog nye symptomer hvor hun begyndte at sniffe på en krampelignede måde. Lige siden den dag har hun haft konstante ticks.

Hvad var årsagen?

Da lægerne ikke kunne finde en forklaring, bad Lori om hjælp på Youtube. Hun søgte efter andre der havde oplevet det samme som hende. Her opdagede hun at hun ikke var alene. Pludselig blev der i byen fundet mange piger fra Leroy highschool der havde fået pludselige ticks og trækninger. Og ingen vidste hvorfor.

Det var som om det var noget smitsomt, for alle piger gik på samme highschool. Der blev taget tonsvis af blodprøver, EKG og scanninger, men ingen viste noget galt.

I byen bredte der sig hurtigt rygter om hvorfor pigerne havde de uhyggelige symptomer. Alle blev nu bange for at blive smittet. Derfor blev der startet en masse rygter omkring hvad årsagen måtte være. Nogle troede at det var fordi pigerne brugte deres mobiltelefon for meget og at det var stråling herfra der var skyld i det. Andre mente at det var Mafiaen der var på spil. Måske var det det lokale cafeteria der havde forgiftet pigerne. Eller kunne det skyldes chemtrails, de hvide striber i luften fra fly der fløj på himlen? Eller var det en dæmon eller fordi pigerne havde taget stoffer? Politiet modtog faktisk over 1000 e-mails fra bekymrede borgere der mente de havde en forklaring.

Netop det at pigerne måske kunne have taget stoffer var noget der bekymrede folk. Man overvejede også om det mon var pigerne der spillede komedie, for at få opmærksomhed.

Myndighederne begyndte nu at indsamle sundhedsoplysninger om alle pigerne og finde ud af om der var nogle fællestræk. Et af fællestrækkene der blev fundet var at alle havde været på skolens boldbane, enten fordi de dyrkede sport eller måske var med i et band. Boldbanen var før i tiden en losseplads. Derfor spekulerede man om der her på boldbanen havde været noget der angreb pigerne.

En neurolog fandt en forklaring

Pigerne blev sendt til en neurologer og de fandt en forklaring. De mente at pigerne havde fået sygdommen stressfremkaldt konversionssyndrom. Den begynder som en mental eller følelsesmæssig krise og udvikler sig så til et fysisk problem. Det er altså psykiske symptomer der manifesteres i fysisk form. Dette ville i hvert fald være forklaringen, hvis det kun ramte én patient.

Nu hvor det ramte så mange mente neurologerne at det måske var en form for massepsykogenetisk lidelse, der også kaldes for massehysteri. Massehysterier ses ofte i mindre samfund rundt omkring, så derfor kan det ramme en hel by.

Forældrene der hørte denne forklaring havde svært ved at acceptere at deres døtre skulle have en psykisk lidelse. De synes nemlig ikke at de havde oplevet at deres piger havde været stressede. Forældrene ville derfor hellere have at lægerne indrømmede at de ikke kunne finde en forklaring.

Det er typisk at forældre sjældent accepterer en psykisk forklaring til fysiske symptomer, fordi de vil hellere have at det kan kureres med medicin. Selvom forældrene ikke mente at deres døtre havde været stressede, viste det sig senere at alle familierne havde været socialt belastede på en eller anden måde. Det kunne f.eks. være kræft i familien eller misbrug.

Kunne det være miljøgifte?

Et par måneder senere kom det frem at der havde været et udslip af miljøgifte i området. Det var den kendte miljøekspert Erin Brockovich der gik til medierne og fortalte at der i 1971 havde været et udslip af 1 ton Cyanidgasser og 170.000 liter Trichlorethylen fra et tog der var blevet afsporet. Toget kørte af sporet ca. 6 km fra Le Roy Highschool. Cyanid og TCE har formentlig spredt sig ned i grundvandet. Trichlorethylen er et meget giftigt stof der godt kan give neurologiske lidelser.

Mens myndighederne ledte videre efter årsagen, kom der en ny lægelig vurdering som såede tvivl om hvorvidt der var tale om konversionssyndrom. Han mente at sygdommen snarere skyldtes en streptokok infektion ved navn Pandas. Pandas står for Pædiatrisk Autoimmun Neuropsykiatrisk Lidelse associeret med Streptokok infektion. Det var altså en helt almindelig halsbetændelse der gav den frygtelige sygdom.

Lægen gav derfor pigerne antibiotika, hvilket fik en del af pigerne til at få det bedre. Lægerne der havde givet diagnosen Konversionssyndrom tvivlede dog på at det var en streptokok infektion. Dette skyldes dels at pigerne der havde fået behandling for konversionssyndrom også havde fået det bedre og fordi der hidtil ikke havde været evidens for at Pandas kunne smitte. De mente derimod at årsagen til at antibiotika hjalp var placeboeffekt.

Hvad der ramte pigerne ved man ikke med sikkerhed. De mest sandsynlige bud var konversionssyndrom, påvirkning med miljøgifte eller en streptokokinfektion. Alle piger på Le Roy fik det bedre – både dem der fik behandling for konversionssyndrom og dem der fik behandling for en infektion.

22. august 2012 erklærede Brockovich gruppen der havde undersøgt for miljøgifte, at de ikke havde fundet nogen sammenhæng mellem giftudslippet og pigernes symptomer. Men de havde fundet andre miljøproblemer i Le Roy. 13. juni 2012 fremlagde Le Roy Highschool resultaterne af den 4 måneder lange miljøundersøgelse.

Se selv filmen her:

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *