Vaccine udrydder næsten Rotavirus i Norge

Norge indførte for nogle år siden en vaccine mod Rotavirus, der ofte fører til indlæggelser af babyer. Resultaterne er nu opgjort og de er meget positive. 

Normalt når en vaccine skal indføres i Børnevaccinationsprogrammet, skal den opfylde en masse betingelser. Den skal for eksempel kunne modvirke en meget alvorlig og udbredt sygdom eller måske dødsfald. Det gælder for eksempel for mæslingevaccinen.

Men i andre lande har de lidt færre krav til at indføre en vaccine. Fordi selvom den måske ikke kan modvirke en alvorlig sygdom, kan den stadig være til gavn for samfundet og den enkelte.

Et eksempel er Rotavirus vaccinen. Rotavirus er en meget udbredt virus hos babyer og småbørn. Den giver dem diarré og opkast, og det kan føre til dehydrering. Derfor indlægges mange babyer årligt med rotavirusinfektion.

I Norge besluttede de derfor for nogle år siden at indføre en vaccine mod Rotavirus i deres Børnevaccinationsprogram. Over 90 procent babyer blev vaccineret, og det har givet synlige resultater. Lægerne har set en betydelig nedgang i børn under 5 år, som henvises til sygehuset med maveinfektioner, efter vaccinen blev indført.

I 2013 og 2014 blev der i gennemsnit indlagt 450 børn årligt i denne aldersgruppe, og dette er nu faldet til 160 i 2016. I hele Norge har man set at 86% færre børn blev indlagt med en Rotavirusinfektion i 2016 ift. 2013/2014.

86 procent færre børn blev indlagt med rotavirusinfektion efter vaccinen blev indført

For børnene betyder vaccinen selvfølgelig færre plager og lidelser på grund af sygdommen, mens forældrene slipper for bekymringerne og sygemeldingerne når deres barn skal være indlagte.

Vaccinen gives gennem munden

De fleste vacciner gives i form af en sprøjte i en muskel. Men rotavirusvaccinen skal faktisk gives gennem munden. Der gives to doser ved henholdsvis 6 og 12 ugers alderen.

I Norge blev vaccinen indført 1. september 2014. Der er en dækning på 92 procent for den første dosis og 87 procent for den næste. Også i Sverige har de besluttet at indføre vaccinen fra 2018.

Spørgsmålet er om vi også i Danmark bør være mindre strikse når det kommer til hvilke vacciner vi skal indføre i Børnevaccinationsprogrammet. Bør vi i Danmark for eksempel indføre en rotavirusvaccine? Hvad mener du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *