Vioxx skandalen – det går den ud på

Ofte fremhæves Vioxx sagen som et skrækeksempel når det kommer til bivirkninger ved medicin. Læs her hvad Vioxx sagen går ud på.

Vioxx sagen er en sag om bivirkninger ved medicin, der først viser sig efter medicinen er kommet på markedet. Sagen understreger hvor vigtig det er, at der er streng kontrol med de kliniske studier under udviklingen af medicinen og at bivirkninger løbende overvåges af lægemiddelstyrelser.

Medicinen Vioxx kom på markedet i 1999, og det blev anvendt som smertestillende medicin til gigtpatienter. Det er en såkaldt COX-2-hæmmer, hvilket betyder at det også virker antiinflammatorisk, hvilket er en fordel ved behandling af gigt.

Da Vioxx kom på markedet havde ingen troet at bare 5 år senere skulle medicinen trækkes fra markedet igen. Her viste studier nemlig, at hvis patienter blev behandlet med Vioxx, havde de en øget risiko for at få blodpropper i hjertet eller hjernen. Den bivirkning er for slem til at stå mål med fordelene ved behandlingen med medicinen, og derfor valgte producenten Merck at trække Vioxx tilbage fra markedet i september 2014.

Patienterne har fået erstatning

Vioxx sagen har selvfølgelig også fået patienter til at søge erstatning hos Patienterstatningen. I alt 145 har lavet en anmeldelse om en skade, og efter en grundig gennemgang af den enkelte sag, blev resultatet at 15 fik anerkendt deres symptomer som en skade på baggrund af Vioxx. De fik udbetalt 7,4 millioner kroner i erstatning.

Nu kan det godt lyde som om at meget få har fået anerkendt deres erstatningssag, når det kun er 15 ud af 145 sager der blev anerkendt. Men dette er meget naturligt for erstatningssager, fordi nærmere undersøgelser ofte viser at der ikke er nogen sammenhæng. I andre tilfælde er sagerne forældet.

I tilfældet med Vioxx blev erstatningssager ofte afvist, fordi patienterne har fået en så lav dosis af lægemidlet, at de højst sandsynligt ikke kan være ramt af bivirkningerne. For nogle har Patienterstatningen også vurderet at deres blodpropper sandsynligvis skyldes andre risikofaktorer, såsom forhøjet blodtryk, forhøjet cholesterol, rygning, og ikke den medicinske behandling med Vioxx.

Det er ikke kun Patienterstatningen der har udbetalt erstatning. Producenten Merck har også udbetalt 25 milliarder kroner i erstatning til de mange tusinde patienter verden over, der blev ramt af bivirkningerne.

Sådan testes medicinen inden den kommer på markedet

Vioxx skandalen minder os om, hvor vigtigt det er at vi har grundige kliniske tests af medicin inden de kommer på markedet. Når en lægemiddelproducent skal have medicin på markedet, skal de først gennemføre en lang række undersøgelse der både dokumenterer at medicinen virker og hvilke bivirkninger der er.

Men da det er begrænset for hvor mange patienter man kan have med i de kliniske undersøgelser, vil meget sjældne bivirkninger først vise sig når lægemidlerne havner på markedet. Her vil mange flere patienter jo få medicinen, og dermed vil sjældne bivirkninger vise sig.

Derfor overvåger forskere og lægemiddelstyrelser også løbende bivirkninger mens medicinen er på markedet. Der bliver løbende gennemført studier, der kan vise om noget medicin har disse sjældne bivirkninger. Det er også nogle af disse bivirkninger, der afslørede de slemme bivirkninger ved Vioxx.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *